Door landbouw grond die niet meer in gebruik is om te zetten in natuurgebied ontstaat er een nieuwe omgeving met nieuwe mogelijkheden. Er zijn verschillende subsidie regelingen waar gebruik van kan worden gemaakt. Afhankelijk van de nieuwe bestemming kunnen er ook combinaties worden gebruikt. Blijvend grasland, hooiland of botanisch gras, al dan niet met vee er op.

Houtwallen en kikkerpoelen geven nieuwe aanzichten en trekken nieuwe diersoorten aan. Daarnaast zorgen ze voor afwisseling in het landschap en geven mogelijkheden voor recreatie.

Een voedselbos is een door mensen gecreeƫerde plantengemeenschap (planten, bomen en struiken) met een extreem hoog aantal eetbare soorten. De biodiversiteit, (ecologische) veerkracht en productiviteit (van biomassa) van een voedselbos zijn hoog. Een voedselbos is volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig.

Het geheim van een succesvol voedselbos is dat je de natuur het werk laat doen. Niet spitten, wieden, schoffelen, maar de grond de rust gunnen die nodig is om een gezond bodemleven te ontwikkelen.

Over de hele wereld worden voedselbossen gerealiseerd. In Nederland zijn ook al enkele intiatieven uitgevoerd. Het eerste voedselbos is opgezet in Groesbeek (het Ketelbos), maar ook in bijvoorbeeld de provincie Flevoland wordt er al volop gewerkt aan voedselbossen.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.